faq3

1. Τι είναι το PSA;

Eίναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται κυρίως από τα επιθηλιακά κύτταρα των προστατικών αδενίων και η φυσιολογική του λειτουργία είναι η ρευστοποίηση του σπέρματος με σκοπό να απελευθερωθούν τα σπερματοζωάρια. Η μέτρηση γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος και στοχέυει στο να τεθεί η υποψία για το αν υπάρχει καρκίνος προστάτη ή όχι. 

2. Στις εξετάσεις αίματος που έκανα βρέθηκε αυξημένο το PSA μου. Εχω καρκίνο;

Τις περισσότερες φορές το αυξημένο επίπεδο PSA οφείλεται σε κάτι πολύ λιγότερο σοβαρο. Για παράδειγμα το PSA μπορεί να αυξηθέι στην καλοήθη υπερπλασία προστατη, τις λοιμώξεις όπως βακτηριακή προστατίτιδα ή μετά από επεμβατικούς χειρισμούς. Ακόμη και μια παρατεταμένη σωματική άσκηση μπορεί να το επηρεάσει. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση πρέπει να αξιολογηθεί απο τον Ουρολόγο σας ο οποίος μέσα απο την κλινική εξέταση θα σας συστήσει να κάνετε την βιοψία προστάτη.

3. Πως γίνεται η βιοψία προστάτη;

Η βιοψία προστάτη γίνεται από τον Ουρολόγο σας με τη χρήση υπερήχου υψηλής ευκρίνειας δια μέσου ειδικής κεφαλής (διορθικής), που εισάγεται από τον πρωκτό και απεικονίζει τρισδιάστατα τον αδένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς κανένα αίσθημα πόνου από τον ασθενή. Με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας λαμβάνονται κομματάκια προστατικού ιστού τα οποία στην συνέχεια αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.

4. Υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη;

Η αντιμετώπηση των ασθενών εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες, τόσο ογκολογικούς( όπως το στάδιο και η διφοροποίηση του όγκου), όσο και μη ογκολογικούς (όπως η ηλικία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα και το προσδόκιμο της επιβίωσης του ασθενούς). Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας της νόσου, όπως η χειρουργική επέμβαση (είτε με ανοιχτή μέθοδο είτε με την χρήση ρομποτικού συστήματος Da Vinci) και η ακτινοθεραπεία της περιοχής . 

5. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής σε σύγκριση με την ανοικτή ριζική προστατεκτομή;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και αφορούν τόσο τον ασθενή όσο και τον ιατρό. Με την τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου επυτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός χειρουργικής ακρίβειας. Ο άνετος και εύκολος χειρισμός των χειρουργικών εργαλείων, η εξάλειψη του τρέμουλου των χεριών επιτρέπουν στον χειρουργό να επυτύχει καλύτερη παρασκευή των αγγειονευρωδών δεματίων που είναι υπεύθυνα για τη στύση, καθώς επίσης και την δημιουργία σταθερής κυστεο-ουρηθρικής αναστόμωσης μειώνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες για μετεγχειρητική ακράτεια ούρων. Σημαντικά πλεονεκτηματα για τον ασθενή είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος, του μετεγχειρητικού πόνου, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερος χρόνος νοσηλείας και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

6. Πως θα καταλάβω αν έχω πρόβλημα με τον προστάτη μου;

Οι αλλαγές στην ούρηση θα είναι από τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων προστάτη. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι καθυστερεί η έναρξη της ούρησης, παρατείνεται η διάρκειά της, μειώνεται η δύναμη και η ακτίνα της ούρησης, ή αυτή είναι διακεκομμένη. Επίσης, δημιουργείται αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, επιτακτικής ακράτειας, συχνουρίας, νυκτουρίας ενώ έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να σχετίζεται και με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Ουρολόγο σας για να διερευνήσει το αίτιο αυτων των συμπτωμάτων.

7. Σηκώνομαι πολλές φορές το βράδυ για να ουρήσω. Υπάρχει θεραπεία?

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ουρολόγο σας, ο οποίος κανοντας τις απαραίτητες εξετάσεις όπως η κλινική εξέταση, το ιστορικό , η εξέταση ούρων, το ημερολόγιο ούρησης, η ουροροομετρία και το υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως και προστάτη θα σας δώσει μια απάντηση για την θεραπέια που πρέπει να ακολουθήσετε.

8. Θελω να ουρήσω και δεν μπορώ. Τι συμβαίνει?

Πάθατε επίσχεση ούρων πιθανόν λόγω απόφραξης της κατώτερης ουροποιητικής οδού. Χρειάζεται άμεσα να τοποθετηθεί ενας ουρηθρικός καθετήρας ή ενας υπερηβικός καθετήρας (στην κοιλία, ακριβώς πάνω από την κύστη) για να αδείασει η ουροδόχος κύστη και να ανακουφιστείτε. Αναλόγα με το αίτιο της απόφραξης ο Ουρολόγος σας θα σας ενημερώσει για τα επόμενα θεραπευτικά βήματα.

9. Μου είπαν ότι πάσχω από χρόνια προστατίτιδα. Τι σημαίνει αυτό;

Πρόκειται γαι μια απο τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις. Στην πραγματικότητα ο όρος προστατίτιδα εκφράζει ενα σύνολο παθήσεων με συμπτώματα απο το κατώτερο ουροποιήτικο, χωρίς παντοτε συγκεκριμένη και ενιαία αιτιολογία. Πιο συχνά εκδηλώνεται με πόνο ή καύσο κατά την ούρηση, αίσθημα βάρους ή βύθιου πόνου στο περίνεο ή στους όρχεις, , συχνουρία ή/και προβλήματα εκσπερμάτισης.Ο Ουρολόγος σας θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να βρει το αίτιο της προστατίτιδας και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

10. Πονάω πολύ στην ούρηση και πηγαίνω συχνα στην τουαλέτα. Τι να κάνω;

Συνήθως το αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η οξεία κυστίτιδα. Είναι απαραίτητο να δώσετε τα ούρα σας για την γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων. Ο Ουρολόγος θα κάνει την διάγνωση και θα σας δώσει την κατάλληλη θεράπεια. Αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα ενδεχομένως θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος. 

11. Παθαίνω συχνά ουρολοίμωξεις. Υπάρχει τρόπος να το προλάβω?

Στην αρχή θα πρέπει να αποκλειστεί κάποιο ανατομικό πρόβλημα που πιθάνον να διευκολύνει τις υποτροπές.Σε περίπτωση που όλα είναι φυσιολογικά, τότε προσπάθηστε να πίνετε πολλά υγρά (8-10 ποτηρια/ημέρα), να μην αναβάλετε την ουρηση σας, να τρώτε φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C και να ουρείτε πριν και μετά την σεξουαλική επαφή. Ο Ουρολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε προληπτικά χυμό ή σκευάσματα που περιέχουν βατόμουρο και διάφορα προβιοτικά

12. Είδα αίμα στα ουρα μου. Είναι σοβαρό;

Η αιματουρία οποιουδήποτε βαθμού είναι σοβαρό σύμπτωμα και θα πρεπει να διερευνάται. Η αιτία της αιματουρίας μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε όργανο του ουροποιητικου συστηματος όπως στους νεφρούς, ουρητηρες, ουροδοχο κυστη και προστάτη. Ειναι απαραίτητο να επισκεφτειτε τον Ουρολογο σας για να υποβληθείτε σε μια σειρά απο εξετάσεις όπως η γενική ούρων, το υπερηχογραφημα νεφρών –ουροδόχου κύστεως και πιθανόν η αξονική πυελογραφία και η κυστεοσκόπηση.

13. Μερικές φορές μου φευγουν τα ουρα ενω βρισκομαι στο δρόμο. Τι να κάνω;

Η κατάσταση αυτή αναφέρεται ως ακρατεια ουρων. Μπορεί να είναι επιτακτικού τύπου όπου τα αίτια συνήθως ειναι νευρολογικά ή ακρατεία προσπαθείας που οφείλεται σε ανατομικές διαταραχές. Ο Ουρολόγος σας μετά από απαραίτητο έλεγχο θα σας δώσει την λύση είτε με φαρμακευτικά σκευάσματα είτε διορθώνοντας με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους το ανατομικό πρόβλημα.

14. Στραβώνει το πέος μου. Αντιμετωπίζεται;

Η κατάσταση πιθανόν οφείλεται σε μία νόσο του πέους που ονομάζεται νόσος του Peyronie. Σε αυτήν την περιπτώση αναπτύσσεται μια ουλώδης πλάκα στα περιβλήματα του πέους η οποία συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή απο μικροτραυματισμούς με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κάμψη του πέους και η ίδια η στύση. Ο Ουρολόγος σας θα κάνει τον απαραίτητο κλινικό έλεγχο και ενα Triplex πέους για να εκτιμήσει τη νόσο, και θα σας συστήσει χειρουργική ή φαρμακευτική αντιμετώπηση.

15. Εχω φίμωση. Να χειρουργηθω;

Στους ενήλικες η φίμωση οφείλεται συνήθως σε φλεγμονές (βαλανοποσθίτιδες), σε κακώσεις ή τραυματισμούς της περιοχής, στον σακχαρώδη διαβήτη, ή στην κακή υγιεινή. Όταν η φίμωση είναι σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής, η χρήση τοπικών αλοιφών που θα σας συστήσει ο Ουρολόγος σας μπορεί να βοηθησεί. Όταν όμως το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες η εχουν αποτύχει οι κρέμες θα σας συστηθεί η χειρουργική αντιμετώπιση.

16. Έβγαλα αίμα κατά την διάρκεια της επαφής. Είναι σοβαρό;

Πρόκειται για τη ρήξη του χαλινού, μιας ινώδους ταίνιας που συνδέει την ακροποσθία του πέους με την βάλανο. Συνήθως η αιμορραγία σταματάει με εφαρμογή πίεσης. Αν δεν σταματήσει θα χρειαστεί μια μικροεπέμβαση 10 λεπτών (πλαστική χαλινού), η οποία μπορεί να γίνει και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, ώστε να μην δημιουργηθεί ουλή στην περιοχή.

17. Πονάει ο δεξιος όρχις μου και έχω πυρετό. Τι συμβαίνει;

Πιθανόν πάσχετε απο μια μικροβιακή φλεγμονή του όρχι που λέγεται οξεία ορχεοεπιδιδιμίτιδα. Ο Ουρολόγος σας μέσα απο την κλινική εξέταση και με την βοήθεια υπερήχου θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

18. Ψηλάφησα κάτι σκληρό στον (αρ) του όρχι. Ποιό είναι το επόμενο βήμα;

Πρέπει να επισκεφτείτε τον Ουρολόγο σας άμεσα για να αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας

19. Ειδα αίμα κατα την εκσπερμάτηση. Να ανυσηχώ?

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Πρόκειται συνήθως για μια ¨αθώα¨κατασταση που στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί μόνη της. Σε περίπτωση εμμονής του συμπτώματος θα χρειαστεί έλεγχος από Ουρολόγο.

20. Έχω πέτρες στα νεφρά μου και παθαίνω συχνά κολικούς. Μπορώ να κάνω κάτι για να τους προλάβω;

Ο Ουρολόγος σας θα διερευνήσει το αίτιο για να προλαβει τον επανασχηματισμό λίθου δινοντας ειδική φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν γενικά μέτρα πρόληψης ανεξαρτήτως σύστασης λίθου που είναι η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης άλατος, η φυσιολογική πρόσληψη ασβεστίου, η μείωση του σωματικού βάρους, η αύξηση των προσλαμβανόμενων υγρών (2.5-3 lt /24h) και η δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και πτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες 


© 2015 Xρυσοχοϊδης Γεώργιος. All Rights Reserved.

σχεδιασμός ιστοσελίδων oxygendesign.gr